Adrian Qvarnström

”Inre processer bearbetar det fördolda, det obearbetade. I samma stund som avtrycket fästs på duken, blir något synliggjort.”

Att skapa en tavla

Att göra ett avtryck av sin själ i ett givet ögonblick – på en duk. Att välja bort alla steg före, rötterna, näringen som skapat momentet, medvetenheten, tillståndet. Att fokusera på en enda punkt i själsresan. Det är som att fånga doft, rädslor, moln eller ringar på vatten. Konstnärens moment 22.

Skapelsekraft

Inre processer bearbetar det fördolda, det obearbetade. I samma stund som avtrycket fästs på duken, blir något synliggjort. Konstnären reser vidare, lite omtumlad, lite lugnare. Det nakna integritetssåret svider en stund – ett tag. En del av det innersta har fött något nytt, självständigt. Styrkan i förlossningen ger kraft till verket – omskapar konstnären och alla som möter hen.

Skaparen vet

att allt som skapas är förgängligt. Men i kontrapunkten, i vibrationen från det vertikala förgångna som möter det horisontella nuet, finns ett frö. När fröet finner en jordmån i mötet med en annan själ, kan det gro till nya skapelser, tankar, känslor, verk som berör. Insikter, igenkänning, medkänsla, kanske motkrafter som antipati. AVTRYCKET hänger kvar, här och nu. Lever sitt eget liv, frigjort, såsom konstnären nu är fri. Konstnären lämnar. Du står kvar! Framför din process.

”Som ljuskonstnär fick Adrian mina glasskulpturer att lysa och komma till liv. Vilken överraskning att nu se detta uppdämda behov hos Adrian att utrycka sig med full lust… med pensel och färg.Det känns som locket har blåst av tryckkokaren och släppt loss hans inre behov att med kraft dela med sig. Kraftfulla målningar som i sin färgglädje och starka uttryck får mig tänka att det i hans fördolda finns rötter i Sydamerika eller någon annan exotisk plats på sydligare breddgrader”

Bertil Vallien

Glaskonstnär