”Ljuset som passerar
genom ett prisma
erbjuder
fascinerande skatter
för ögat.

Françoise Ribeyrolles-Marcus

Françoise Ribeyrolles-Marcus

Blicken på naturen med logiken och sinnena 

Françoise beskriver sin konst så här:

Geometri (Geo =jord metri=mäta). Skulpturerna jag arbetar med är geometriska. Jag skulle också vilja kalla dem ”rummetriska”. 

Det vi mäter och räknar skrivs ner med siffror. Ordet siffra kommer från arabiska ziffr som betyder tomrum. Skulpturgruppen ”1 till 9 vinklar” består av 9 tredimensionella siffror vars vinklar fångar ett antal delar av rummet. 

Jag dras till svarta stenar som erbjuder former som uttrycker tyngd och det lågmälda. Relieferna i skulpturen ”Ett till nio” är riktiga geo-metri i en granitsten på vilken ljuset glider fint och subtilt över de polerade ytorna. 

Ljuset som passerar genom ett prisma erbjuder fascinerande skatter för ögat. Som kontrast till det svarta har jag t.ex. använt ljuset som passerar genom ett prisma och släpper ut spektralfärger. Detta sätt att arbeta ledde till några utställningar på fantastiska platser såsom Röda Sten i Göteborg, Castello Mediceo i Melegnano (I), Lund Domkyrkas krypta och senast på Ernst Deutsch Theater i Hamburg. 

Françoise har en unik förmåga att visa ”ljus” och att ge upplevelsen av ljus nya dimensioner. Även hennes tematik och experimenterande med siffror ger betraktaren en spännande upplevelse. Hon bevisar om och om igen att hennes upptäckarglädje spränger alla vanliga gränser.

Vi är mycket glada att få möjlighet att ställa ut Françoise konstverk hos Galleri 25!