Vernissage 23 sept 2023

Fylgior

Peder Hildor

Vernissagen var välbesökt, ca 100 gäster, och väldigt uppskattad. Hans Thoursie inledde med ett samtal där han med hjälp av Peder Hildor beskrev både Peders bakgrund och hur Fylgiorna blivit till.

Hans berättade en del om bakgrunden till Peders arbete och började med att just nu står vi i mitten av en hel släkt. De tretton bilderna av Fylgior som hänger runt om oss, på rummets fyra väggar, är alla förbundna med en genetisk lina till Peder.

Peder har släktforskat i över 30 år och då och då mött kvinnogestaler som gjort ett särskilt avtryck. Vissa personer i släkten har utmärkt sig på ett sätt som Peder inte har kunnat gå förbi.

Med tiden stötte han på begrepper Fylgia, som i den nordiska mytologin står för en stark kvinnogestalt som verkat som en guide eller beskyddare. Dessa kvinnor, hittills 13 st, har Peder visualiserat som en slags porträttbilder.

En kvinna i en speciell miljö, med en speciell klädnad och en speciell färgsättning. Alla tretton bär ett autentiskt namn, ett verkligt namn som vittnar om att de är släkt till Peder. Kvinnorna är födda långt bak i tiden, ibland många hundra år. Släktforskningen har alltså drivit Peder till att väcka släktingar till liv och ge oss betraktare en spännande bild att betrakta. Allt genomfört på ett raffinerat och suggestivt sätt.