Mikael Fagerlund

”Ljuset skapar reflektioner i bildens yta och bildar hela tiden nya färgupplevelser. Samtidigt som färgupplevelsen finns där, är ljuset också energi och ljusvågor.

Utan energi – ingen färg. ”

Ett möte för tre decennier sedan

Någon gång på 1990-talet träffade jag Mikael första gången. Konstruktiv Tendens i Stockholm var den naturliga möteplatsen.

Jag upplevde Mikaels konstverk som mjukt sammetslena och samtidigt strängt konstruktiva. Ofta marinblå skapelser nästan svarta och vita inslag. De mörka ytorna bar med sig en mjuk behaglig känsla. Samtidigt var de känsliga för damm och tryckmärken vilket ökade respekten för det konstnärliga uttrycket. Många verk bar med sig en inneboende sakral känsla och skulle mycket väl kunna bilda fonden i någon av våra modernare kyrkor.

Den mörka sammetslena ytan har följt Mikael under alla de år som jag känt honom. Uttryckssättet finns fortfarande som delar i nytillverkade bilder gjorda under 2020-talet. Samtidigt som Mikael renodlat och förfinat ett och samma uttryckssätt har han experimenterat med andra arbetssätt.

En period skapade han verk som var gjorda med vanlig billack. Hans strävan har alltid varit att nå det omöjliga och att renodla uttryckssättet.

Under senare år har han arbetat mycket med acrylplast. Helt transparent med inslag av rött, svart, gult. I en klart konstruktivistisk anda.

Mikael är född i Finland, har bott i Uddevalla och Helsingborg, men just nu har han sitt hem i Kiruna. Vid sidan om konsten arbetar han som guide och tar med sig besökare både i staden och ut på fjället, kanske till någon sjö och rödingfiske.

Om sitt Kiruna är han fullständigt lyrisk. Snön, kylan och solen berättar han alltid om när jag träffar honom.

Vi är stolta över att kunna presentera Mikael Fagerlunds konstverk hos Galleri 25.

I februari 2023

Björn Inganäs